Omurga (vertebra) Kırıkları
Vertebral kolon diye de adlandırdığımız omurga yukarıda başın tam altından başlayıp aşağıda leğen kemikleriyle de eklem yaparak kuyruk sokumuna kadar uzanan omur (vertebra) dizisidir. Tüm vertebral kolon içinde 33 omur mevcuttur. Omurgayla üstte kafatası, göğüs bölgesinde kaburgalar ve kalça bölgesinde de leğen kemikleri eklem yaparlar. Omurga adeta vücudun aksı gibi yer alarak önemli bir görev yapar.

Omurga sadece 33 omur kemiğinden mi yapılmıştır?
Omurga yada vertebral kolon dediğimizde 33 omur ve bu omurlar arasındaki diskler, eklemler ve bağların yanısıra içinden geçen omuriliğin varlığını da birlikte ele almak gerekmektedir.

Omurga kırıkları neden önemlidir?
Omurga kırıklarının en önemli özelliği; omurganın vücudumuzun çeşitli bölgelerine, kol ve bacaklarımıza giden sinirlerinin ve omuriliğin barındığı yer olmasındandır. Omurgadaki kırık şiddeti ve yapısı ile orantılı olarak sinirlerde de hasar oluşturabilir. Bunun sonucunda felce kadar varan ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Yine omurga kırıkları nedeni ile uygun tedavi olmamış kırıklarda nörolojik hasar oluşmasa bile deformiteler gelişebilir. Bunlar erken evrede kendini belde eğrilikler ve kamburluk ile gösterirken ilerki yıllarda belin mekaniğindeki bozulma ile kireçlenme ve ağrılar ile bulgu verirler.

Omurga Kırıkları nasıl olur?
Omurga kırıklarının en önemli sebepleri trafik kazaları ve yüksekten düşmelerdir. Bunların dışında ateşli silah yaralanmaları, darp ve spor yaralanmaları ile de görülür. Osteoporoz yada tümoral veya enfeksiyon nedeni ile zayıflamış vertebralarda kırık daha kolay oluşmaktadır.

Omurga Kırığı şüphenilen bir kişiye ilk yardım nasıl yapılmalıdır?
Omurga kırıklarında omurganın stabilitesi bozulduğundan ilk yaklaşımda dikkatli olunmazsa ek omurilik yaralanmalarına neden olunabilir. Bu yüzden ilk yapılacak acil yardım çağırmaktır. Eğer omurga kırığı şüphesi olan hasta güvenli yerde ise ve nefes alıp vermesinde sorun yoksa sağlık ekipleri beklenmelidir. Eğer vertebra kırığı şüphesi olan hasta güvenli yerde değilse hastanın vücud bölgeleri hiç oynatılmadan sert bir platform üzerinde güvenli yere aktarılır.

Omurga kırıkları nasıl tedavi edilir?
Omurga kırıklarının tedavisi omurga kırığının tipi ve hastanın yaşına göre farklılık gösterir. İleri yaş hastalarda gördüğümüz osteoporotik kırıklarda korse tedavisi ve/veya vertebroplasti, kifoplasti işlemi uygulanır. Bunun dışında omurganın sadece ön kısımının yada yan çıkıntılarının kırıkları gibi kısmen basit kırıkları korse ile tedavi edilir. Omurgada ciddi patlama tarzı kırıklı olgularda kırığın basısı ile nörolojik araz olabilir yada olmayabilir. Nörolojik durum, mutlaka değerlendirilip kayıt edilmelidir. Ciddi kırıklarda sıklıkla belin arkasından girilerek posterior instrumentasyon + füzyon işlemi uygulanır. Nadiren bu kırıklara hem ön taraftan hemde arka taraftan yaklaşılarak cerrahi tedavi gerekebilir.



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler : , , , ,