ARTROPLASTİ ( PROTEZ ) NEDİR?

Eklemi yeniden yapılandırmak ve yapay olarak yeni bir eklem açığa çıkarmak gibi ifade edilebilinen artroplasti ortopedide kullanılan ve protez anlamına gelen bir terimdir.

Artroplasti düşünülecek durumlar;

Bir eklemin görevini yapamaması ve uygulanan tedaviye cevap verememesi durumlarında
Vücutta meydana gelmiş ciddi boyutta bir kırığın onarılamayacak olması durumlarında
Kıkırdak dokusunda yok olmaya yakın kayıplar; daha çok ilerleyen yaşlarda risk olarak görülmektedir. Ve ileri yaşlarda görülen bu tür vakalarda
Kemik tümörü varlığı ve eklemin alınması gereken durumlarda

İnsanların ortopedik anlamda dönüşümsüz sıkıntılar yaşaması ve artroplasti sayesinde yeniden doğmuş hissi yaşanmasına neden olacaktır.

Eklemler hareket etmemizi sağlayan ve vücut kitlemizi taşıyarak ayakta sağlam durmamızı sağlayan yapılardır. Bu fonksiyonların sağlıklı gerçekleşiyor olması insan ömrünü uzatacak ve kaliteli yaşam sağlayacaktır. Protezler sayesinde hastalar kaybedilen fonksiyonlara kavuşabilecek yapayda olsa hayata tutunacaktır.

Protezlerin ömrü ne kadardır?

Protezlerin ömrü için biçilen süre en az 10 yıl olmaktadır. Gelişen çağla birlikte bu ömür 20 yıla değin çıkabilmekte ve sonrasında da tekrar ameliyat yapılmaktadır.

Artroplasti için yaş önemli mi?

Daha çok yaşlılarda kıkırdak dokusunun kaybı sonrasında yapılabilmektedir. Kireçlenme, kemik erimesi gibi hastalıklar ilerleyen yaşla nüks etmekte ve yaşlılar bu tarz ortopedik sıkıntıları çok yaşabilmektedirler. Bu noktaya gelene kadar genç- erişkin kişiler içinde ortopedi uzmanı değerlendirme yapacak ve diğer tedavilere cevap alamazsa protezlerden faydalanacaklardır.

Dışarıdan protez uygulanan eklemler nelerdir?

Omuz
Dirsek
Ayak bileği
Kalça
Diz eklemleri

En çokta diz eklemi ile kalçaya protezler konulmaktadır.

Dizde ve kalça kemiğinde protezlerin çok kullanılmasının nedeni ise; kalça kırıklıklarının ufak düşmelerde bile hemen yaşanabildiği, yaş ile birlikte bu sıkıntıların arttığıdır. Kireçlenme, kemik erimesi gibi vakalarda yaşlılar bu noktadan yara almakta ve en çok protezler bu alanlara konulmaktadır.

Kemik tümörleri de yaygın olmamakla birlikte protezlerin uygulandığı durumlardır. Tümör vakalarında tümörle beraber eklem kısmı da alınmakta ve sonrasında protez yerleştirilmektedir.

Protezler hastalar için ne gibi sıkıntılar oluşturabilir?

Tedaviyi yapacak kumrun kalitesi ve doktorun tecrübesine göre bu durum değişkenlik gösterebilecektir. Uygulayan kişinin tecrübesi ile risk faktörleri de ortadan kalkacaktır. Ameliyat sonrası her işlemde olduğu gibi enfeksiyon ihtimali olabilecek ve bu yönde medikal destek sağlanacaktır. Karşılaşılabilecek bir diğer sıkıntı da protezin oynayabilme ihtimalidir. Tüm bunlar yaşanmamışsa protezler 10 ila 20 yıla kadar vücutta fonksiyonlara yardımcı olacaktır.

Hastaya özel yapılabilecek protez türleri nelerdir?

Diz üstü protez
Diz altı protez
Diz eklemi protezi
Protez ayak
Mekanik kontrol sergileyebilen el protezi
Dirsek altı mekanik kol protezi

Protez hizmetlerinde amaç nedir?

Hastanın özel durumuna göre fonksiyonunu kaybetmiş organın yeniden yapay olarak vücutta var olması ve yaşam standartlarının yükseğe çekilmesini hedeflemektedir.

Takılabilecek protezler yardımı ile hastalar kendiişlerini yapabilecek ve sosyal anlamda sıkıntıları en aza inecektir. Hayata yeniden gelmişçesine kaybedilmiş organın değeri bilinecek ve yapay bu aparatlarla, yeni organları ile yaşama tutunacaklardır.

Dirsek hareketlerinin sağlanabilmesi, el ile yapılabilecek işlemlerde faydaların görülmesi, kalça hareketlerinin düzenlenebilmesi, yürüme gibi hayati olguların kazanılmaya çalışılması son derece titizlik gerektirmektedir. Ortopedi uzmanları bu alanda insanlara dinamik faydalar sağlamakta ve kişilere iyi yaşam kalitesi sunabilmek adına etkin tedaviler yapmaktadırlar. Hastaya özel ölçülerin alınması ve kişiye özel numunelerin yapılması ile istenen durum, maksimum verimin sağlanabilmesidir.



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler :