Doğuştan Kalça Çıkığı (DKÇ) = Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD)

Kalça çıkığı uyluk kemiği topuzunun , leğen kemiğindeki yuvasından dışarı çıkmasıdır. Anne karnında çocuğun gelişmesinin yetersiz olması sebebiyle çıktığı için Gelişimsel Kalça Displazisi ( GKD) adı verilir. Kalçadaki çıkık , iltihablanma veya felç sebebiyle olduğu zaman patolojik kalça çıkığı , herhangi bir darbe sebebiyle olduğu zaman travmatik kalça çıkığı isimlerini alır.

Anne 11 haftalık hamile iken çocuk 5 cm boyundadır ve bütün organları , bu arada da kalça eklemi teşekkül etmiştir, ama henüz olgunlaşmamıştır. Kalça gelişiminin devam ettiği devreler içersinde ; ilk 12 haftada, 18. haftada ve son haftalarda çıkık oluşabilir. İyi olgunlaşmamış kalça doğumdan sonra da çıkabilir, ama bu durum nadirdir.
Bu tip kalçalar sıklıkla 40 yaş civarında erken kireçlenmeye ( arthrosis ) maruz kalırlar.

Doğuştan kalça çıkığı kız çocuklarında daha sık görülür.Çıkık her iki kalçada olabildiği gibi , tek kalçada da olur. Çocuk yürümeye başladığında topallayarak veya sallanarak yürür. Bu devrede çıkığın aile tarafından farkedilmesi ve doktor tarafından teşhis edilmesi kolaydır, ama gecikilmiş olunmaktadır. Tedavide tam başarı ancak çıkığın çocuk yürümeden teşhis edilmesi ile elde edilir.

Erken teşhis için yeni doğan her çocuğun , özellikle ailesinde kalça çıkığı olanların, muayene edilmesi gerekir. Bu devrede ; hareketler esnasında kalçadan “tık” sesinin gelmesi , tek taraflı çıkıklarda uyluğun arkasındaki kıvrımların diğer tarafla eş olmaması , bacağın kısa olması , ve en önemlisi bacakların yanlara açılmasındaki kısıtlılık , çıkıktan şüphe ettiren belirtilerdir. Bu devrede kalçalar kolaylıkla yerine girer. Teşhis edilip de kalçaları yerinde tutan bir cihaz ile tedavi edilirse, sakatlık kalmadan iyileşme olur.

6. aydan itibaren teşhiste gecikme başlamış demektir. Kalçalar artık kolaylıkla yerine girmez ; bu sebeble tedavi zorlaşır. İki tedavi usulü vardır; çocuğu ameliyathanede anestezi verilerek kalça yerine konur ve radyografik tetkikle yerine konduğu görüldükten sonra alçı yapılır veya ameliyatla kalça yerine konur ve alçılanır. Hasta 3 ay alçıda tutulduğu zaman kalça yerine alışır ve çıkmaz .

1 yaşından , yani çocuk yürümeye başladıktan sonra , kalçayı ameliyatsız yerine koymak mümkün değildir . 1,5 yaşına kadar kalça tedavi edilmeyip çıkık kalmış ise ; uyluk kemiğinin üst ucu yani topuzunun şekli bozulmuş,, leğen kemiğindeki yuvası ise düzleşmiştir. Yani kalçanın çıkık oluşuna , kemiklerin şeklinin bozulması da ilave olmuştur. Ameliyatla kemiklerin şekli düzeltilmeden kalça yerine konamaz, konsa bile yerinde durmaz.

6-7 yaşlarından sonra ise; kalça kemiklerinin şekilleri ileri derecede bozulmuş yassılmış ve düzleşmiştir, kalça daha fazla yukarı çıkmıştır. Kemiklere ameliyat yapılsa bile , kalçayı yerine koymak çok zordur, yerine konabilse dahi, hareketleri kısıtlı olur. Bu sebeble bu yaştan sonra tek taraflı kalça çıkıkları, ileri yaşlarda kalça eklemini değiştirme (protez) ameliyatını teknik olarak kolaylaştırmak için tedavi edilir, ama iki taraflı olanlar tedavi edilmezler.

Özet olarak kalça çıkığı çocuk yeni doğduğu zaman teşhis edilirse sakatlık bırakmadan tedavi edilebilir. 1 yaşına gelmeden de tedavi başarılıdır. 1,5 yaşından sonra tedavide başarı oranı düşer.Çocukta az-çok sakatlık kalır. 6 yaşlarından sonra ise tedavide iyi sonuç almak imkansızdır.



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler : , , , ,