Artroskopinin Avantajları Nelerdir?

Artroskopide açık cerrahi ile karşılaştırıldığında, cerrahi işlem sırasında çevre yumuşak dokulara minimal zarar verilmesi, estetik ve fonksiyonel iyileşmede çok daha iyi ve hızlı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Hasta ameliyat olduğu gün yada ertesi gün taburcu olabilmekte, ağrısı daha az ve konforu daha yüksek seviyelerde iyileşebilmektedir. Hastane enfeksiyonu riski ciddi oranda azalmaktadır.

Omuz Artroskopisi

Omuz en hareketli eklemlerimizden biridir. Fakat tüm bu hareketler becerisi kolayca sakatlanmasına da bir neden oluşturur. Bu problemler, omuzu başın üzerine kaldırma durumunda yada ani bir sakatlanma sonucunda tekrarlayabilir. Ancak artroskopi sayesinde bu problemleri aşmak kolaydır.

Artroskopik Yöntem

Artroskopi genellikle ayakta tedavi sonrasında, hastanın aynı gün içerisinde evine gidebileceği bir yöntemdir. Artroskopi öncesi hastaya kan testleri yapılması gerekir. Artroskopi işleminden önceki gün gece yarısından sonra hastanın hiçbir şey yiyip içmemesi gerekir. Hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi tercih edilebilir. Bu anestezi, 1-2 saat sürebilecek işlem sırasında acı duymanızı engeller. Doktorunuz bu süre içerisinde artroskopiyle omuz ekleminizin içini görüntüleyerek işlemi gerçekleştirecektir. Artroskop ve diğer aletler için açılmış olan küçük cilt delikleri bir veya iki dikiş ile kapatıldıktan sonra omzunuza pansuman ve bandaj yapılır.

Ortopedik Değerlendirme

Omzunuzdaki ağrının nedenini öğrenmek için, doktorunuzun sizi iyice muayene etmesi gerekir. Bu değerlendirme, tıbbi öykü, fizik muayene ve probleme yönelik özel testleri içermektedir. Artroskopi tanının kesinleşmesi için gerekli görülebilir.

Artroskopi Nasıl Yapılır?

Sıvı eklem içine verilerek eklemin şişmesi ve böylece doktorun kamera ile eklem içini daha rahat görmesini sağlar.
Küçük cilt kesileri yapılır. Bu küçük deliklerden sıvı, artroskop ve işlemin yapılacağı cerrahi aletler yerleştirilir.
Artroskopi eklemin içine ışık tutarak kamera sistemiyle görüntü ekrana çıkarılır.
Cerrahi alet eklemi onarmak için herhangi bir açılmış delikten gönderilir.

Riskler ve Kısıtlamalar

Tüm cerrahi işlemler gibi artroskopininde bazı riskleri vardır. Enfeksiyon, damar ve sinir yaralanmaları olabilir. Literatürde bu risklerin toplamı %1’den azdır. Artroskopi tüm omuz problemlerini gidermek için yeterli olmayabilir.

Artroskopi Sonrası Rehabilitasyon Süreci

Artroskopi omzunuzun eski performansını kazanması için ilk basamaktır. Bundan sonraki aşama olan rehabilitasyonda size büyük bir rol düşmektedir. Cerrahi sonrası ilk birkaç gün boyunca belli başlı aşamalardan geçerek kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Buz uygulamaları hekimin önerdiği şekilde yapılmalıdır. Uygun görülürse omuz askısı ve ağrı kesici kullanımı önerilir. Eğer doktorunuz uygun görürse birkaç gün içinde ağır işler yapmaya başlayabilirsiniz.

Eğer ateş, uyuşma, karıncalanma, kızarıklık, ateş yükselmesi, şişlik gibi durumlardan biri meydana gelirse hemen doktorunuzu aramalısınız. Hazır olduğunuzda doktorunuz gerekli fizik tedavi programına karar verecektir. Böylece günden güne hareket açılımınızı ve gücünüzü geri kazanmaya başlayacaksınız. Cerrahınız ve ekibi size uygun bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı oluşturur. Ameliyattan bir hafta 10 gün sonra bu programı uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu program omzunuzdaki problem ve cerrahi türünüz göz önünde bulundurularak şekillendirilir. Esneme ve germe egzersizleri omuz hareketlerinin sağlanması için uygulanır.

Artroskopi sonrası iyileşme süreci açık ameliyata oranla daha rahat geçmekte ve çok daha az zaman almaktadır. Bunun sonucunda en kısa zamanda eski yaşamınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler : , , , ,