Travmatoloji; kaslar,kemikler,sinirler,eklemler ve bağlarından oluşan hareket sisteminin kazalar ve diğer etkenlerle yaralanması sonucu oluşan hasarlarının tanısı; cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleriyle iyileşmesi ile ilgilenir.

Hareket sisteminin iskelet yapısı yani kemik ve eklem yapısı bir omurga ve bu omurgaya yukarıda göğüs kafesi ve aşağıda pelvis (leğen kemiği) aracılığıyla bağlanmış olan üst ve alt ekstremitelerden oluşur (omuzdan el parmaklarına kadarki kısım üst ekstremite, kalçadan ayak parmaklarına kadar olan bölüm alt ekstremite olarak adlandırılır)

Kas yapıları kemik iskelette belirli bir nokta veya yüzeyden köken alır ve en az bir eklemi katederek diğer bir kemikteki yapışma yerinde sonlanırlar. Kasılmalarıyla eklemlere hareket verirler. Kasılmalarını sağlayan ise beyinden ve omurilikten periferik sinirler vasıtasıyla iletilen uyarılardır.

Bu sistemin tamamını besleyen karmaşık bir damar ağı vardır. Kabaca atardamarlar ve toplardamarlardan oluşur. Kemiklerin de yaşayan dokular olduğu unutulmamalıdır. Kemiklerde sürekli devam eden bir yapım-yıkım süreci vardır ve bunun için de beslenmesine ihtiyaç vardır. atardamarlar besleyici elemanları dokulara ulaştırır. Toplardamarlar ise dokulardan metabolik artıkları uzaklaştırır.
Normalde hareket sistemimiz ağrısız bir şekilde işlevini yapar. Eklem hareketleri sırasında ağrı duyulmaması gerekir. Ağrının hareketle veya istirahat sırasında olması herzaman için patolojik bir durumu işaret eder. Aynı zamanda eklemlerden hareket sırasında sesler duyulması, hareket kabiliyetinin azalması, şişlik kızarıklık ısı artışı olması da patolojik durumlardır. Bazı hastalıklarda ayrıca kas gücü kaybı, kas kitlesinde azalma, hissizlik, uyuşma keçelenme gibi durumların görülmesi sinirlerde oluşan bir bozukluğa işaret eder. Bununla birlikte soğukluk solukluk renk değişiklikleri ise damarsal sorunları akla getirir.
 



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler :